Cele mai populare aplicații Open Source pe care le poți instala pe Linux

Rezolvări și soluții valide pentru diferite cazuri IT. Aici găsiți tutoriale it, tips and tricks și alte informații utile. Nu uita, Like and Share!
Avatar utilizator
specialist it
Mesaje: 205
Membru din: 28 Iun 2017, 16:39
6
Contact:

Cele mai populare aplicații Open Source pe care le poți instala pe Linux

Mesaj de specialist it »

Salutare tuturor,

Voi lista aici cele mai populare aplicații Open Source pe care le poți instala pe Linux.

Varietatea de aplicații gratuite a devenit așa de mare încât uneori este dificil să o alegi pe cea mai bună dintre ele. Testarea riguroasă este că singura cale de a afla care este cea mai potrivită aplicație. Acest lucru l-am făcut și eu de al lungul timpului, căutând astfel aplicații utile care să mă ajute la diverse proiecte.

Nu există un top al acestor aplicații, ci doar aplicații pe care eu le consider utile:

- SimpleScreenRecorder

SimpleScreenRecorder este un program dezvoltat pentru a înregistra (captura) atât audio cât și video ecranul programelor sau al jocurilor, fără limitări în ceea ce privește calitatea. Este extrem de stabil, foarte intuitiv de configurat și este oferit spre utilizare 100% gratuit. Pe website-ul dezvoltatorului puteți găsi detalii complete, demo, instrucțiuni de instalare și configurare. Vă invit să îl testați.

Imagine
Tu cunoști o aplicație gratuită de capturare ecran mai bună decât SimpleScreenRecorder?

- GIMP (GNU Image Manipulation Program)

GIMP este un editor foto ce oferă instrumente sofisticate de manipulare a imaginilor.
Ca și caracteristici îl consider destul de apropiat de Adobe Photoshop pentru că poate fi folosit pentru crearea și editarea imaginilor de orice tip, dar și a pictogramelor sau elementelor de design grafic și artă.

Versiunea curentă de GIMP 2.10.30 lansat în decembrie 2021 reprezintă rezultatul a peste 20 de ani de dezvoltare și perfecționare software. Surprinzător, dar este încă gratuit și este disponibil pe mai multe platforme precum Linux, Mac OS sau Windows. Ca o notă, GIMP nu este afectat de vulnerabilitatea log4j.

Faptul că GIMP este foarte popular reprezintă un mare avantaj pentru utilizatori întrucât se pot găsi cu ușurință tutoriale pentru aproape orice proiect. L-am folosit, îl folosesc și îl recomand.


Imagine
Tu cunoști o aplicație gratuită de editare grafică mai bună decât GIMP?
Moderator și Specialist IT
Avatar utilizator
specialist it
Mesaje: 205
Membru din: 28 Iun 2017, 16:39
6
Contact:

Re: Cele mai populare aplicații Open Source pe care le poți instala pe Linux

Mesaj de specialist it »

- Bleachbit

De cele mai multe ori avem nevoie de o aplicație care să ne ajute să eliberăm spațiul de pe hard disk ocupat de fișierele temporare sau inutile. Dacă sunteți familiarizat cu CCleaner utilizat foarte des pe platforma Microsoft Windows, atunci poate știți deja că Bleachbit este similar cu acesta, dar este mai puternic.

Bleachbit este o aplicație open source dezvoltată atât pentru Windows cât și pentru Linux care curăță și eliberează eficient spațiul de pe hard disk ocupat de fișiere temporare, șterge cookie-uri și istoricul de navigare pe internet generat în browsere precum Firefox, IE, Chrome, Opera, Safari, eliberează memoria cache, etc.

Acest videoclip prezintă câteva din caracteristicile BleachBit:


Tu cunoști o aplicație gratuită de optimizare al spațiului de stocare mai bună decât BleachBit?


- LibreOffice

Ajuns la versiunea 7.3.1 LibreOffice este cel mai popular pachet de aplicații open source folosit pentru prelucrare și editare text fiind compatibil cu o gamă largă de tipuri de documente și formate, precum:
- Microsoft Word (.doc, .docx);
- Excel (.xls, .xlsx);
- PowerPoint (.ppt, .pptx);
- Publisher;
- Open Document Format (ODF);
- PDF.

Personal îl apreciez foarte mult întrucât mă ajută enorm în ceea ce privește editarea fișierelor de tip pdf. De obicei, aplicațiile de editare pdf sunt contra cost.

Este așa de popular întrucât nu mai are nevoie de prezentare, acesta fiind instalat de milioane de utilizatori. Mă bucur că se poate instala pe Windows, Linux și Mac OS.

Iată câteva noutăți în versiunea 7.3.1 (lansat în Martie 2022)


Tu cunoști o aplicație gratuită de prelucrare și editare text mai bună decât cele din pachetul LibreOffice?
Moderator și Specialist IT
Scrie răspuns